Mannen als vrouwencoach.

Zo ben ik voor de zoveelste keer geblokkeerd door een cliënt. Wat is het toch lastig als man om vrouwen te coachen die schade opgelopen hebben in de intimiteit. Telkens weer blijft de vraag spelen dat ik iets van ze wil of dat het mij om het geld gaat. Wat nou als je als man vrouwen puur wilt bijstaan om ze te helpen? Als prof reken ik daar natuurlijk geld voor maar als geld niet bestond en ik gratis zou wonen en mijn eten voor niets kon ophalen dan deed ik het gratis uit liefde voor mijn medemens. Voor de verwarde medemens die zoekt naar wat hij/zij echt wil. 

Mijn basispositie is juist dat ik niets wil en de cliënt mag met een hulpvraag komen. Het is al spannend genoeg om als vrouw naar een man toe te stappen in deze tijd. Mijn God! De metoo fase is amper twee jaar terug en ik kon aan mijn water voelen dat het niet als vanzelf zou gaan om dit werk te gaan doen. Maar wat een strijd is het toch soms om mensen van je zuiverheid te kunnen overtuigen. Mannen en vrouwen! Beide zijn argwanend naar mannen toe.

Ik herken dit maar al tegoed in mezelf en ik heb die neiging ook. En toch komen er andere mannen op mijn pad die ook vanuit zuiverheid vrouwen willen helpen. Vrouwen zijn geneigd te zeggen dat vrouwen bij vrouwen helen en mannen bij mannen. Ik zie daar ook een waarheid in maar het kan ook anders. Juist de interactie tussen man en vrouw kan zo helend zijn, het niets moeten en in alle rust voelen wat er speelt. Hoe krijg je als vrouw weer vertrouwen in een man? Door alleen met vrouwen om te gaan? Nee, natuurlijk niet. Andersom met mannen net zo. Ook bij mannen kan het vertrouwen in een vrouw sterk gekrenkt zijn. Kan je dat compleet helen bij een man of kan juist een bewuste veilige vrouw daar bij helpen? 

Zo zie ik mezelf als bewuste man. Zeker heb ik nog mijn vragen over het leven maar dat blijft altijd. Als je 1 deur achter je sluit dan openen er voor je weer drie andere. That’s life, blijf onderzoeken waar je vandaan komt, hoe je geworden bent wie je nu bent en onderzoek wie je diep van binnen bent. Leer te houden van jezelf en ga staan voor wie je bent. Ook als je erachter komt dat je eigenlijk iets bent wat tegen alle overtuigingen van vroeger indruist. Dit is jouw leven en die oude overtuigingen zijn niet van jou. Die heb je geleerd van je omgeving. Hoogste tijd om nieuwe te leren en integreren in je leven. 

Gister een prachtig gesprek gehad over zelfliefde en dat iedereen dat al in zich heeft. Tuurlijk hou jij van jezelf! Het zijn de dingen waar je denkt aan te moeten voldoen die maken dat je twijfelt. Ik ben niet dat of ik denk dit en daarmee vind je jezelf niet oké? Onzin! Ik ben oké zoals ik ben en ik hou van mij. Dat is je ware basis. 

Het pad daarnaartoe is een pad van helemaal authentiek worden, weten wie je bent, wat je wilt en daar voor gaan staan. Daar vind je ook je grenzen in wat andere mensen wel of niet bij je mogen doen. 

En ik? Ik ben een lieve betrouwbare man die andere mensen met liefde wil bijstaan in hun proces. Als je mij niet kan zien als die man kan ik je ook niet helpen. Ik ben ook een vrije denker en wat makkelijker met naaktheid en intimiteit dan anderen. Dat gebruik ik om te helpen, ik moet daar niets mee. Het is ook een heel spannend werkgebied en ik ben daar volop mee aan het voelen en onderzoeken. Het is ook kwetsbaar om dit te doen want je hebt eerder een slechte naam dan een goede. 

Maar ik doe het toch! Bij alles wat ik doe vind ik het belangrijk dat het niet indruist tegen iemand eigen vrije wil. Je moet niks. 

Er is nog zoveel groei te behalen in de ontwikkeling van de mens waar het intimiteit en seks betreft. Ik ben opgegroeid in een omgeving die niet aanraakt en knuffelt, waar je niet praat over seks. Iedereen het wil doen en doet en veel jongeren niet leren hoe je liefdevol voor jezelf in contact gaat met een ander. 

Want daar gaat het leven ook om, dat jij in balans bent met je lijf en wat je voelt en dit naar je omgeving kan aangeven. Geen schaamte, geen opgekropte emoties maar je authentieke zelf zijn. 

Aho

Onderweg naar mijn authentieke zelf.