Intimiteit van deze tijd gaat te makkelijk over in seks.

Er lijkt weinig respect te zijn voor ons geslacht en het geslacht van anderen. We ontmoeten iemand, voelen wederzijdse aantrekkingskracht, lichamen die reageren en het kan zijn dat je dezelfde avond/nacht nog overgaat tot de daad. Dat is wat ik zelf een aantal keer meegemaakt heb en wat jullie vast wel herkennen. Ook de media en boeken schetsen dit voorbeeld en daarmee lijken we er mee akkoord te gaan. 

Als ik echter eerlijk ben is dat als iemand anders aan mijn geslacht komt dan is dat het intiemste wat mij op lichamelijk niveau kan overkomen. Natuurlijk moeten we ons voortplanten en ja het kan heel fijn zijn maar is het ook eervol naar onszelf om dat hele intieme op een eerste of tweede avond met iemand al weg te geven?

Wat nou als je jezelf de tijd geeft? De tijd geeft om: 

 • De ander beter te leren kennen. 
 • Op een dieper niveau te voelen wat je voor deze persoon voelt.
 • Om eerst gewoon eens te wennen aan je fysieke reactie op een ander. 
 • Te genieten van die ontkiemende gevoelens. 
 • Te voelen dat de ander behoedzaam met zichzelf en met jou omgaat.
 • Te ervaren hoe je jezelf vindt als persoon wanneer je bij die ander bent. 

Er zijn vast nog vele redenen meer te bedenken om de tijd te nemen. Als puber veranderd je lichaam al heel erg en gieren de hormonen soms door je lijf. De nieuwsgierigheid naar seks is sky-high. De druk die je door anderen opgelegd voelt om maar te ervaren wat seks is is ook niet fijn. Ergens wegen we er aan af dat we succesvol zijn om te kunnen zeggen van: ik heb al seks gehad. Ik heb vaak seks. Ik heb al vele partners gehad. 

De begeleiding door ouders hierin is niet altijd adequaat en zelfs vele volwassenen puzzelen nog lang om voor zichzelf hier een juiste vorm in te vinden. Onderwijl lopen we onze schades op en veroorzaken we ook onze schades bij anderen.

De wereld verandert echter en onze gedragingen veranderen nog niet echt mee. Nog steeds hanteren we richtlijnen van het krachtigste mannetje krijgt de meeste vrouwtjes en het mooiste vrouwtje krijgt de sterkste man. Ja, onbewust zijn we daar nog steeds mee bezig. Niet voor niets lopen we massaal te diëten of trainen we in de sportschool om maar het ideale figuur te krijgen. 

Wat ook waar is is dat we sociaal geaccepteerd willen zijn. Daar zit veiligheid in, de veiligheid van de groep. 

Maar wordt het niet eens tijd om op een andere manier naar onszelf te gaan kijken? Te zien dat we een ziel zijn in een menselijk lichaam en dat het stom is om onszelf druk op te leggen of ons meest intieme stuk zomaar te delen met iemand die we nog maar net kennen. Tuurlijk mag elk mens voor zichzelf bepalen hoe hiermee om te gaan maar als ik eervol ben naar mezelf toe dan neem ik de tijd. 

De tijd om:

 • De ander rustig te leren kennen. 
 • Te voelen hoe intiem/kwetsbaar het is om een ander toegang te geven tot mijn geslacht. 
 • Te voelen hoe kwetsbaar het voor die ander is om mij toegang te verlenen tot haar/zijn geslacht. 
 • Wat het precies voor mij betekent om zo intiem met iemand te willen verbinden?
 • Stap voor stap op lichamelijk niveau elkaar te leren kennen, strelen, knuffelen, zoenen, massage en dan eens gaan voelen of je verder wilt. 

We zijn tenslotte Homo Sapiens, dwz de denkende mens. Wordt het dan ook niet eens tijd dat we als denkende mens eervol met onszelf en met de ander omgaan? Dat we gaan nadenken over onze acties ipv onze dierlijke driften te volgen? Dat we respect tonen voor de ander en niets meer tegen iemands eigen wil in doen? 

Transformatie is voor iedereen anders.

Iedereen heeft op zijn eigen wijze te kampen met hoe om te gaan met seks. Kan je je makkelijk beheersen? Ben ik in trek en is er ruim aanbod in partners? Ben je lelijk en krijg je nergens contact? In alle omstandigheden is het zaak respect voor jezelf te houden. Hap niet zomaar toe omdat je nooit gevraagd wordt. Vind het respect voor jezelf en zie dat je een ziel bent in een menselijk lichaam. Weet dat het meest sexy aan een ander de verbinding is die je met die persoon voelt. Niet de fysieke eigenschappen. 

Wat zou het mooi zijn als we in een wereld zouden leven waar iedereen respect heeft voor zichzelf en voor anderen. Dan gaan we namelijk niet over elkander’s grenzen heen en hoef je als mens niet meer bang te zijn dat ze iets overkomt wat je niet wilt. Dan kan iedereen zich zo kleden als je wilt en jezelf uiten en je toch veilig voelen in deze maatschappij. 

Waar dit leven mijns inziens over gaat? Over liefde en respect, over als ziel dit lichaam bewonen en capabel zijn om je gevoelens te ervaren en te verwoorden naar jezelf en anderen. Om plezier te hebben op dit mooie ruimteschip op waar we wonen. Dat je nergens naartoe hoeft en niets hoeft te creëren. Dat we als mens in balans mogen leven met de natuur en ons altijd verbonden voelen met de bron.