Aanraking

De naam van mijn website en bedrijf zegt het eigenlijk al, ik coach in het aanraken.

  1. Fysieke aanraking
  2. Geestelijke aanraking
  3. Geestelijke genezing met effect op het fysieke

1. Fysieke aanraking:

We zijn als mens het aanraken verleerd, als we normaal functioneren in de maatschappij raken we nog maar nauwelijks aan. Hooguit nog een streel over onze bol, een korte knuffel, het schudden van een hand of een schouderklopje. Met een partner gaan we doorgaans al veel verder en ga je als je vrij genoeg bent helemaal op ontdekkingstocht naar elkaar. Je ontdekt elk plekje en leert de respons daarvan op je partner en op jezelf als gevolg. Je eigen fantasie en die van je partner is hierin je beperking. Je hebt een heel lijf en er zijn zoveel manieren van aanraken dat je vast nog niet alles onderzocht hebt. Dan heb je nog het contact met een baby of kind. Een baby heeft gewoon fysiek contact nodig anders gaat het dood. Door ouderlijke gevoelens en een gezond verantwoordelijkheidsgevoel ga je automatisch zorgen voor een kind en hoe heerlijk is het niet om maar lekker veel te knuffelen en de nabijheid te voelen van zo’n puur wezentje? Naarmate de tijd verstrijkt en een kind groter wordt kan het meer aan en kun jij dus ook de wat stevigere aanrakingen doen. Een beetje gooi en vliegwerk zal menig vader en moeder herkennen om altijd weer terug te gaan naar de geborgenheid van een knuffel. Als er iets mis gaat—–> knuffel, is er verdriet —–> knuffel, etc etc.

Zwolle masseur coaching knuffelaar

Doordat we als volwassene een stuk groter en sterker zijn kunnen we lekker stoeien met zo’n kind en het tegelijkertijd veilig houden. Ik weet nog steeds dat ik dat als geweldig heb ervaren als mijn vader lekker wild deed met me. Naarmate we groter en ouder worden wordt de ballans van formaat en gewicht tov de kracht van een ouder anders. Je kan in het stoeien niet meer dezelfde mate van veiligheid waarborgen en dus wordt het aanraken ook minder. Daar waar je opgroeit in een hecht gezin zal je vast nog kunnen liggen bij iemand maar het contact wordt minder. Zeker als je lichaam verandert van kind naar volwassen gebeurt er veel en voelt het soms niet meer als oké om bepaalde intimiteit te delen. Zeker voor mannen kan het lastig zijn omdat je soms een erectie krijgt terwijl dit niet gewenst is. Het mag er dan niet zijn en daar wordt het lastig. Wat als het er wel mag zijn en je er niets mee hoeft? Geldt overigens ook voor pubers. Veel dochters ervaren ineens een verandering in de band met een vader omdat pa hier tegenaan loopt. Het is jammer want je kind heeft nog steeds dat lijfelijk contact nodig, die fysieke steun en veiligheid van een vader. Misschien zijn er vrouwen die dit ook zo ervaren mbt tot borsten maar dat weet ik (nog) niet.

Het volgende traject van tiener naar volwassene doorlopen we allemaal anders en de basis van waaruit we dit doorlopen is daarin naar mijn mening zeer bepalend. Ben je oké met jezelf, ben je gewend aan aanraking, wordt je geliefd op een manier dat jij dat ook zo ervaart, is wie jij bent en hoe jij denkt erkend? Als je er mag zijn maak je makkelijker contact en zal je minder moeite hebben om sociaal een plek te vinden. Je snapt nu zeker ook dat er mensen zijn die hun plek sociaal niet of moeilijk vinden omdat ze een onveiligere basis hadden. Deze mensen hebben wat hulp nodig om hun plek te vinden. Contact maken met hun lijfelijke behoeftes en weten dat die er mogen zijn en dat ook zo ervaren. Ons lichaam is een grote opslagunit en onthoudt alles waar we tegenaanlopen in ons leven. Trauma’s zitten daarmee ook in ons lijf en blijven daar totdat we de kracht vinden om daar contact mee te maken en het te gaan doorvoelen. Je eigen oké te vinden in oude situaties. Al met al een heel breed werkvlak op zich en dan hebben we het nog niet eens over het geestelijke.

2. Geestelijke aanraking:

Dit betreft alles mbt je denkpatronen, hoe je denkt heeft weer effect op gevoelens en zo rolt het balletje weer naar je lijf waar je gevoel voelbaar wordt. Ben je positief over jezelf en vind je jezelf waard om te ontvangen of heb je een leeg zelfbeeld en ben je niets waard? Ga je dan maar lekker geven omdat je dan toch nog een beetje aandacht krijgt? 

coach masseur Zwolle

Er is niets complexer dan je denkpatronen en het leren hoe je denkt. Daarmee leer je namelijk jezelf kennen en kan je gaan omdenken. Veel mensen zitten lekker vast in hun denkpatronen zolang het voor ze werkt is dat prima. Er zijn er echter ook die niet tevreden zijn met wie ze zijn en er niet bij horen en niet blij zijn met het er niet bij horen.

Coach masseur zwolle

Een zin die bij me omhoog kwam tijdens een relatiecoachingssessie is deze:”Ik ben bang dat ik iets zeg of doe waardoor je me verlaat. Ik wil alles tegen je kunnen zeggen en dat je het aanhoort en afweegt of je daarin mee wilt of niet. Ik wil je voor mijn leven en alles met je delen zonder dat je me verlaat.” Toen ik dat liet bezinken dacht ik van: dit is eigenlijk een trouwbelofte voor diegenen die dat willen.

Zo heb je ook denkpatronen over hoe je aanraakt, wie je wel en niet wil aanraken, hoe je aangeraakt wilt worden? Wat je wilt en oké mee bent heb je zelf bedacht en daar kan je aan werken. Sommige aanrakingen moeten ook weer hun weg naar het brein vinden want het kan zijn dat signalen afgestompt zijn. Zo zijn er allerlei plekken waar je minder gevoelig bent geworden omdat je niet getraind bent. Het denken en het voelen is onlosmakelijk verbonden. 

3. Geestelijke genezing

Dit is allemaal erg kort door de bocht maar hier komt het wel op neer. Daarnaast heb je nog de kracht van verwachting, een wel bekende is placebo-effect en zijn maatje is conversie. De tegenhanger van Placebo is Nocebo en die heeft dus een nadelig effect op je gezondheid. Daarnaast is er nog zoiets als de spirituele geneeswijze waarbij je met een energieveld geneest. Voorbeelden zijn Reiki en Reconnectieve genezing van Eric Pearl. Hebben we het dan nog over het denken dat van invloed is op het fysieke? Je kan in deze materie behoorlijk de weg kwijt raken en zeker als het jezelf betreft. Ik vind het interessant wat er allemaal mogelijk is en ik speel graag met alle mogelijkheden. Zo kan je trauma ook zien als een emotionele stoornis die opgeslagen zit in je lijf, door op een diepere laag verbinding te maken met je lijf kan je dat trauma aanraken. Door dit op een heel rustige en liefdevolle manier te doen kan je het zelfs aanpakken en heel voorzichtig proberen te verzachten of zelfs te doen oplossen.