Vaders, Dochters, seksualiteit en veiligheid.

Waar te beginnen over zo’n onderwerp? Misschien maar gewoon bij het begin, weet dat dit gaat over wat ik ervaren heb. De eerste jaren is er vaak nog niets anders dan zorg voor een dochter. Toen Daniëlle een jaar of 5 was zijn haar moeder en ik gescheiden, mogelijk heeft het effect op onze band maar dat weet ik niet zeker. Jullie moeten weten dat ik gek ben op mijn dochter en zielsveel van der houdt. Zij heeft dat als geen ander door en speelt soms met me. Wat krijg ik wel voor elkaar en wat niet, manipulatie zit er al vroeg in. Dat vraagt soms om een keiharde opstelling, tot hier en niet verder. 

Doordat ik co-ouder ben zijn mijn beide kids om de week bij me en dat betekent de ene week niets en de andere week knus met ze op de bank. Zo zat ik dus regelmatig met Daniëlle op schoot, knus en gezellig een film kijken of voorlezen. Aangezien ze nogal een draaikont is was ze wel eens all over me en dan kon het wel eens gebeuren dat mijn lijf reageert middels een erectie, je weet wel dat stuk van een man dat van jongs af aan vooral verborgen behoort te blijven. Zij had dan niet door wat er bij mij gebeurde en ik hoefde er niets mee dus ik liet het zijn. Dit gebeurde best geregeld en ik ben een gezonde man en deed dit niet met opzet. Het gebeurt je. Ik vond het ergens wel ongemakkelijk maar ik was er maar gewoon mee. Naarmate ze ouder werd had Daniëlle het soms wel door wat er bij mij gebeurde en ik denk dat ze stiekem wel eens wat aan het uitlokken was. Je moet weten dat ik niet moeilijk doe over mijn lijf en naaktheid en ik serveer gerust het ontbijt voor hun in mijn nakie. Je bent het voorbeeld en als ik van jongs af aan geheimzinnig doe over mijn lijf dan is dat wat je je kids ook leert. 

Nu had ik Daniëlle door wat er met mijn lijf gebeurde weg kunnen duwen omdat het ongepast was. Dan had zij zich aan de kant geduwd gevoelt niet wetende wat ze verkeerd had gedaan. Niet fijn voor een opgroeiend kind. 

Ook had ik met mijn opwinding kunnen spelen en met lust-energie op mijn dochter kunnen reageren. Erg fout en helaas zal het bij sommige vaders wel gebeuren. Dat is onder andere waarom ik dit wil delen. 

De enige energie die je met je kind wilt delen is zuivere liefde, je wilt ze niet wegduwen en ook niet gebruiken. Je bent als vader hoeder van een opgroeiend kind die je nodig heeft, door wie ze gezien wil worden. Bij wie ze zich haar hele leven veilig wil voelen. Niet meer en niet minder. Houd je lust buitenspel, wees met je fysieke reactie en laat het zijn. Dit geldt ook voor al haar vriendinnen die komen spelen. Een kind geeft zelf wel aan wat wel en niet klopt, ga niet forceren. Zo is ze als vanzelf al best jong alleen gaan douchen en mocht ik aanvoelen dat dat is wat ze nodig had. 

Om dit stuk nog aan te vullen. Mannen blijf ook weg met je lust-energie bij kinderen van een nieuwe partner. We don’t go there. Eigenlijk kan je het wel samenvatten als blijf weg met lust van kinderen. Dat is waar trauma’s en afstand ontstaat. Ook al raak je ze met geen vinger aan, je energie verraad je meteen. Daar wordt je onveilig en wordt je moeilijk bereikbaar. 

Dit nummer raakt me op dit gebied.